Teamfoto Nickenloo en Cooper Hoveniers
Werkzaam in Hoofddorp, hoofdvestiging Burgerbrug
Wat u moet weten over het gesnoeid houden van bomenRedactie, 4 april 2024
Het snoeien van een boom

In elke tuin zijn bomen van groot belang. Naast het groen bieden ze aangename schaduw en zijn van wezenlijk belang voor dieren en insecten. Voor een goede verzorging van de bomen in uw tuin is het van belang om ze regelmatig te snoeien.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien noodzakelijk. Het is echter een taak die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Voor een correcte snoeibeurt van een boom is het cruciaal om de benodigde kennis van bomen en gereedschap te hebben. In dit artikel komt aan bod waarom het essentieel is om bomen te snoeien en hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Waarom het snoeien van uw bomen van belang is

Het is soms nodig om een boom te snoeien om diverse redenen. Bomen leven en groeien voortdurend. Het kan gebeuren dat bomen een kant op groeien die u niet wilt of niet als mooi ervaart. Om de vorm te behouden, wordt als eerste een boom gesnoeid.

Een manier om te voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen gaat groeien, is door jaarlijks de boom terug te snoeien. Hierdoor blijft de groei van de boom in toom en binnen de gewenste afmetingen. Een andere reden om bomen te snoeien is vanwege mogelijke risico's die ze met zich meebrengen.

Het is mogelijk dat bomen gevaarlijk gaan groeien, het is dan van belang om de boom opnieuw te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die voor problemen zorgen. Als laatste is er nog de zorg om de gezondheid van uw boom.

Snoeien kan noodzakelijk zijn om de boom in optimale conditie te houden. Bij het snoeien moeten mogelijk zieke takken of grote delen van de boom worden verwijderd. Om de gezondheid van de boom te behouden kan het nodig zijn om te snoeien vanwege de grootte ervan.

Handige regels voor snoeien

Let goed op dat u niet te veel van de boom wegsnoeit. Het is cruciaal om maximaal 20% van de blad dragende takken te verwijderen om de groei van de boom niet te belemmeren. Zorg ervoor dat u takken aan de basis afsnoeit om uitlopers te vermijden. Zorg ervoor dat u niet te dicht bij de stam snoeit, aangezien dit het risico op ziekte van de boom verhoogt.

Bij dikke takken is het aan te raden om ze in 2 delen te verwijderen. Als eerste snijdt u de tak in op de gewenste positie aan de onderkant. Daarna zaagt u de tak af van bovenaf. Op deze manier zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, waardoor het proces veel veiliger is.

Het wegsnoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien is essentieel. Het snoeien van dood hout is van essentieel belang. Als takken tegen elkaar schuren, snoei dan altijd de zwakste tak.

Nu kunt u zich richten op het snoeien van de boom!

Nu alle belangrijke voorschriften zijn doorgenomen, kunt u aan de voorbereiding beginnen. Bereid u voor door de juiste gereedschappen gereed te maken voor het snoeien. Begin met een goede snoeischaar, deze is praktisch voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Een goede optie is om een telescopische snoeischaar te gebruiken voor het bereiken van hogere takken. Voor het verwijderen van dikkere takken zijn een takkenschaar of snoeizaag handige gereedschappen. Zodra u de benodigde gereedschappen in huis heeft, is het tijd om het nodige hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Vergeet niet om een ladder en volledig dekkende kleding te dragen wanneer u gaat snoeien. Ook is het verstandig om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken. Het is bijna tijd om te starten met het snoeien. Zorg ervoor dat u eerst een plan van aanpak maakt voordat u begint. Voordat u begint met snoeien, is het belangrijk om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Controleer of er risicovolle takken aanwezig zijn die gesnoeid moeten worden.

Door vooraf te bepalen wat er gesnoeid moet worden en hoe u te werk gaat, voorkomt u problemen en verloopt het snoeiproces soepel en veilig. Het is van groot belang om alle kanten van de boom te snoeien, aangezien snoeien de groei stimuleert en een ongelijkmatige ontwikkeling kan veroorzaken. Nu kunt u het snoeien van de boom starten! Houd de regels goed in gedachten en zet de veiligheidsbril op ter bescherming van uzelf en uw omgeving.

Het is aan te raden om een specialist in te schakelen voor het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen kan een uitdagende taak zijn die de nodige zorg en aandacht vereist. Als u de klus professioneel wilt laten uitvoeren, dan is dat zeker een optie!Heeft u vragen of wenst u bijstand? Neem dan contact op met Nickenloo en Cooper Hoveniers via 0226 768 400.

Zoeken

Snel een medewerker spreken?Bel 0226 768 400

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Nickenloo en Cooper Hoveniers

Nickenloo en Coopers Hoveniers: De Groene Meesters van Noord-Holland.


Bij Nickenloo en Coopers Hoveniers, dé hoveniers van Noord-Holland, verwezenlijken wij uw droomtuin met vakmanschap en passie. Ons team van ervaren en creatieve professionals staat klaar om elke tuindroom tot leven te brengen, van ontwerp tot realisatie. Wij bieden een breed scala aan diensten: van het aanleggen van sfeervolle tuinen en het onderhouden van groene paradijzen tot gespecialiseerde boomverzorging en duurzame landschapsontwerpen.


Onze missie is om unieke buitenruimtes te creëren die niet alleen voldoen aan de wensen van onze klanten, maar deze ook overtreffen. Met een oog voor detail, een liefde voor groen en een diepgaande kennis van de lokale flora en ecologie, zorgt Nickenloo en Coopers Hoveniers ervoor dat elke tuin een oase van rust en schoonheid wordt.


Laat Nickenloo en Coopers Hoveniers uw buitenruimte transformeren. Ontdek de mogelijkheden en geniet van een tuin die het hele jaar door inspireert.


Reviews van Nickenloo en Cooper Hoveniers

Door A
Op 11 maart 2023
10
Review heeft geen inhoud
Door red N
Op 28 juli 2021
10

super mooie tuin met bestrating en oprit aangelegd, wij zijn zeer tevreden hier over

Door M
Op 6 maart 2020
10
Review heeft geen inhoud